9Czerwiec

Śniadania Mistrzów: pankejki z cheddarem i jabłkiem

pancakes with cheddar

Jeśli obserwujecie mnie na Instagramie, to wiecie, że ostatnio eksploruje masę przepisów na śniadania. Próbujemy, testujemy, a nawet rywalizujemy w tym temacie z moim mężem i kiedy przychodzi weekend to każde z nas wyciąga swojego asa z rękawa. Ostatnio, Mieliśmy dosyć śniadań na słodko więc wpadliśmy na pomysł zrobienia pankejków z cheddarem i jabłkiem. Wyszły świetnie i stanowią miłą alternatywę dla tak bardzo już oklepanych placków z owocami.

Pankejki z cheddarem i jabłkiem:
– 115g mąki
– 140 ml mleka
– 3 jajka
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 50 g starkowanego sera cheddar
– 2 łyżki musztardy
– 4 łyżeczki syropu z agavy
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 jabłko
– olej do smażenia

Mąkę, żółtka, mleko i proszek do pieczenia wymieszać. Białka ubić na sztywno z solą i dodać do mąki. Piec do zarumienienia. Posypać serem i poczekać aż się roztopi. Z musztardy, syropu z agawy i soku z cytryny przygotować sos. Placki udekorować jabłkiem (i opcjonalnie winogronem) i polać przygotowanym sosem.

pancakes with cheddar

Pancakes with cheddar and apple:

– 115 g flour
– 140 ml milk
– 3 eggs
– 1 tsp baking powder
– pinch of salt
– 50 g grated cheddar cheese
– 2 tbsp mustard
– 4 tsp maple syrup
– 2 tbsp lemon juice
– 1 apple
– grapes
– oil

Mix flour, milk, yolks and baking powder. Beat stiff egg whites and salt. Mix all together and fry until golden. Sprinkles pancakes with cheddar and allow to melt. Meantime combine mustard with agave syrup and lemon juice to make the sauce. Decorate pancakes with apple and grapes and pour the sauce.

Kategoria: Kulinaria
Tagi:

Komentowanie nie jest możliwe

Zostaw komentarz